Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

Tidigare publicerade bloggar

(2017-12-11)

Det närmar sig med stormsteg att den skäggige med säck på ryggen står och knackar på dörren. Som tur är finns inte mycket som tyder på att det är jul snart och vi får verkligen hoppas han får sätta hjul på släden så han tar sig fram. En vecka och ett par dagar kvar innan vi får på lov och det känns som det blir välbehövligt för både elever och lärare.

UNT gjorde en artikel om oss och hur vi tränar unga spelare. Många förordar att man absolut inte ska träna isolerad teknik som vi gör, men det struntar vi blankt i. Vi vet och tror stenhårt på vårt koncept och vet att det fungerar.  Om du inte nöter in tekniken isolerat, hur ska du då kunna använda den funktionellt? Vi bygger hela tiden på att gå vidare och steg två är alltid att vi övergår till att använda den innötta tekniken i spel och passningsövningar.

Vi har får så mycket feedback från gamla elever på att just det här fungerar och flera av dom spelar på hög (allsvensk) nivå nu. Många hakade upp sig på jämförelsen jag gjorde med exempelvis musik och simning i artikeln. Jag tror inte riktigt de förstod vad jag menade. Det jag menade var att många är rädda för att det blir för mycket träning för unga spelare och att de därmed ska tröttna. Det handlar inte alls om att köra långa pass utan mer om att nöta detaljer och lära sig bra vanor. Just de detaljerna tror jag inte är speciellt mycket mer fysiskt krävande än att sitta och nöta på ett piano tre-fyra timmar per dag. Det är dock sällan man hör nån yttra sig eller vara rädd för att en musikelev ska tröttna på klinkandet.

Just den här frågan kommer ofta upp från föräldrar till elever som ska börja i fotbollsprofilen, "vi är rädd att det blir för mycket fotboll och att han/hon ska tröttna". Nu är jag inte alls involverad i musik, men jag tror inte samma fråga kommer där.

Om ni tycker Ove Sundberg är vidrig i Solsidan ( jag gör det) ska ni inte se nya filmen. Han är nämligen riktigt i sitt esse där och tillsammans med sin fru lever han upp till alla förväntningar.

Så mycket bättre i lördags var det klart bästa hittills när man hyllade bortgångne Sven-Erik Magnusson och Sven Ingvars. Jag har fått många gliringar genom åren för jag gillat dom, men va fasen dom är/var riktigt bra. Inget riktigt dansband i vanlig mening för nåt sånt fick väl inte spela på Hultsfred-festivalen.

12 rätt på tipset i lördags och nån tusenlapp in i kassan. Tror ni jag är glad för det? Hur kan man ha sån otur för jag sprack på Crystal Palace-Bournemouth där jag hade bergetta. Vad hände då? Jo det stod 2-2 när C Palace får straff i 94:e. Jo Benteke snor bollen av ordinarie straffskytten Luka Milivojevic (som satt en straff tidigare i matchen) och slår en tam straff som keepern räddar. Varför Benteke, och jag kommer alltid komma ihåg när du sköt bort ett antal (ca 50-70) tusenlappar för mig. Hoppas du inte gör ett mål till den här säsongen. Att jag ändå fick lite revansch på V75 gör inte att jag förlåter honom.

Nu ska jag vara inåtvänd och bitter ända fram till julafton!

Ola Rydstrand

e-post